Jonathan Bonny – geboren te Brugge en via omzwervingen door heel Europa in Nederland beland – speelt voor veel gezelschappen zoals Club Guy & Roni en Slagwerk Den Haag. Voor Grauwe Erwten verzorgt Jonathan de muziek.

‘Ik ben opgeleid als klassiek slagwerker en tegelijkertijd – maar dan meer als hobby – componeerde ik ernaast. Het componeren is in deze coronatijd wel handig gebleken omdat veel van mijn werkzaamheden als muzikant niet door konden gaan.

Voor mij is het belangrijk een persoonlijke verbinding te hebben met de thematiek. Maar dat hoeft niet perse de hoofdinsteek van de schrijver te zijn. In mijn geval was het dus niet corona. Vanaf het begin was ik aangetrokken door het concept van thuis. Wat is thuis? Wat betekent dat voor mij?

Ik ben namelijk iemand die heel graag verhuisd en ik voel de nood me niet té vast te zetten.

Voor dit project ben ik twee weken in mijn ouderlijk huis verbleven om te onderzoeken wat thuis voor mij betekent, en hoe dat klinkt. Ik kwam al snel bij de piano uit. Hoewel ik slagwerker ben, voelt de piano als thuis. Dat was echt mijn eerste instrument.

Een andere laag – en die is nog persoonlijker – is dat na corona de Black Lives Matter-beweging opnieuwopkwam. Dat heeft mij heel erg beïnvloed. Er is een grote groep mensen voor wie het concept ‘thuis’ niet zo evident is, of die zich hier gewoonweg niet thuis kúnnen voelen. De laatste woorden van George Floyd, I can’t breathe, vatten voor mij heel letterlijk de link tussen deze pandemieën (COVID-19 en racisme) samen.’