Dirk Bruinsma – artistiek leider van PeerGrouP – vertelt over het project Grauwe Erwten. Hoe is het tot stand gekomen? En waarom heet het Grauwe Erwten?

Hoe kwam je op het idee voor Grauwe Erwten?

Aan het begin van het jaar hadden we het heel druk met het schrijven van nieuwe plannen. Toen we dat begin maart klaar en ingediend hadden, keek ik ernaar uit om even rust te nemen om vervolgens verder te gaan met de projecten die we dit jaar op stapel hadden staan. Gaandeweg werd echter duidelijk dat het coronavirus zich zou uitbreiden tot een wereldwijde pandemie en invloed zou hebben op alles.

Er was bij mij eerst een soort verslagenheid. We moesten alle lopende projecten afzeggen of uitstellen. Dat was heel heftig. Ik kon daardoor ook niet meteen bedenken wat er dan nu wel kon gebeuren, wat van meerwaarde zou zijn. Ik merkte ook dat er een soort druk op me lag om nu toch iets te doen, om ons publiek niet kwijt te raken. Ik had echter tijd nodig om weer tot mezelf te komen.

Toen ik eenmaal die omslag had gemaakt en we met het team praatten over wat dit allemaal voor ons en ieder persoonlijk betekende, kwam al snel de notie boven dat deze crisis ons ook aangezet heeft om na te denken over hoe we de dingen normaal doen en hoe we een betere wereld achter kunnen laten. Daarmee raakt het ook aan thema’s die we in de komende jaren willen behandelen, die veel met duurzaamheid en ecologie te maken hebben.

Daar gaan veel van onze toekomstige plannen over en we kunnen met Grauwe Erwten alvast op micro-niveau proberen dit thema te onderzoeken. Daarin zoeken we naar nieuwe vormen om mensen te prikkelen en wel op een heel vernieuwende wijze. Grauwe Erwten is nu door zijn vorm, in een box die mensen thuis ontvangen, niet alleen een mooi verhaal; we leggen ook daadwerkelijk de verbinding met de regio, de grond waarop we leven.

Hoe kom je dan op de titel?

Toen we begonnen hadden we 60 potentiële titels voor dit project en al heel snel kwam ‘Erwt’ bovendrijven. Het eerste interview dat wij hadden met een ex-coronapatient omschreef hij zichzelf – toen hij na 8 dagen uit de slaapstand kwam en vervolgens 6 dagen in een delirium zat – als een erwt waarbij hij steeds de lagen om zich heen moest leggen.

Maar dan zijn we nog niet bij de grauwe erwt…

Ik ben wat gaan zoeken naar spreekwoorden met erwten erin en toen kwam ik al snel aan bij het oude spreekwoord: het schip met grauwe erwten is in aantocht. Dat betekent dat je weet dat de ramp zich gaat voltrekken; dat je weet dat je er wat aan kan doen, maar dat je toch de zee op gevaren bent waar die storm huishoudt. We leven nu in de storm van de pandemie, maar we weten ook dat er nog een grotere crisis aankomt, namelijk de klimaatcrisis.

Waarom is er voor deze vorm gekozen?

‘Op een gegeven moment kwamen we natuurlijk allemaal thuis te zitten en kreeg deze veilige omgeving ook een andere betekenis. Je gaat anders tegen het leven en de dagdagelijksheid aankijken. Thuis is het decor van deze voorstelling geworden. Met Grauwe Erwten willen we graag dat je na het beleven van deze ervaring je jouw eigen veilige thuis met andere ogen gaat bekijken en wellicht ga je de dingen dan ook anders doen.