2022

Zwerf

Zwerf is een co-productie van Nick Steur/SoAP en Peergroup. We delen een fascinatie voor de natuur, natuurproducten en hun betekenis. We brengen in dit nieuwe werk Nicks artistieke taal (die de komende vier jaar met het ‘medium’ steen als basismateriaal werkt) samen met onze kennis en ervaring met het bouwen van gemeenschappen en het opdiepen en vertellen van diens verhalen. Zwerf wordt een onderzoek naar zwerfkeien, die je overal in het Drentse landschap terugvindt. Als werkmethode gaan Nick en Dirk zelf door de provincies zwerven op zoek naar keien en ‘medezwervers’.

Nick Steur: “Tijdens de twee dagen dat Dirk en ik wandelden, praatten en reflecteerden op de omgeving, begonnen deze zwerfkeien me te intrigeren. Zo’n schijnbaar leven-en- bewegingloze steen die nauwelijks opvalt doordat het stilligt, kan in een ander tijd-en-ruimte perspectief ineens een bewegend object, een reiziger lijken. Door ijs voortgestuwd, door weer en wind geschaafd, door zwaartekracht veroordeeld, door rivieren weggespoeld, door mensenhanden verschoven om als tuinversiering of huisnummerdrager te dienen. De zwerfkei maakt plaats, is immer onderweg.”

Dirk Bruinsma: “Ogenschijnlijk achteloos achtergelaten ligt hij daar, achter een gesloten hek naast een afvalcontainer. Maar eenmaal scherp op mijn netvlies vertelt hij mij als stille getuige een ongeloofijk onstuimig verhaal over barre zwerftochten en de oorsprong van ons bestaan. In het licht van zijn aanwezigheid besef ik me hoe nietig ik ben en dat hij er ook zal zijn als wij er allemaal niet meer zijn.”