2013

Varkenshuis

Oorsprong
Het Varkenshuis is een project van Sjef Meijman en Elles Kiers. Sjef Meijman is beeldend agrariër: een mix van kunstenaar en boer. Elles  Kiers is beeldend kunstenaar en kok. Samen hebben ze de wens om verhalen  te vertellen over (de herkomst van) voedsel en de wijze waarop de mens daarmee omgaat. Op de thuisbasis van de PeerGrouP leven momenteel 2 varkens in een bos van 3 hectare.

Het Varkenshuis
Een Varkenshuis is plek voor varkens en mensen. Een huis om samen te komen, te eten en drinken en te discussiëren. Het Varkenshuis wordt gebouwd door de lokale gemeenschap met lokale materialen. In het Varkenshuis groeien een jaar lang twee varkens op. De varkens leven van de voedselresten van de lokale gemeenschap. Na een jaar kunnen de varkens worden geslacht om vervolgens bereid en gegeten te worden door diezelfde lokale gemeenschap en haar omgeving.

Er bestaan drie Varkenshuizen. Eén in de randstad (Rotterdam), één in Tilburg, Noord-Brabant  – de provincie waar de meeste varkens van Nederland wonen, en één in de Drentse Veenkoloniën, in Annerveenschekanaal.

Doelstellingen
Een van de belangrijkste doelstellingen van het Varkenshuis is het versterken van de lokale gemeenschap door de collectieve zorg over 2 varkens. Hoe heb je samen met buren, vrienden, collega’s, de verantwoordelijkheid over 2 varkens en daarmee over je eigen voedsel? Hoe bouw je samen een huis? Met Varkenshuis breng je het eeuwenoude principe van het varkenshouden weer in de gemeenschap.

Het Varkenshuis is een verhaal dat verteld wordt terwijl het gebeurt. Beeldende en culinaire kunst komen samen met landbouw en veeteelt.