24 t/m 26 mei

Trage Paden

Bij het kerkje van Uitwierde nodigt theatermaker Sijas de Groot je uit om te wandelen. Niet om ergens te komen, maar om het landschap op een nieuwe manier te beleven. Trage paden heet zijn nieuwe project: het is het vervolg op zijn succesvolle Tussenland, de theatrale luisterwandeling langs de stadsrand van Groningen.

Met Trage paden zoekt Sijas de Groot naar oude wegen, die vroeger werden gebruikt om binnendoor – door weilanden en langs maren (Gronings voor sloten) – via een zo kort mogelijke route bij de kerk te komen. Waar de paden ooit lagen is nu vaak privégrond, en weten alleen de bewoners waar ze ooit lagen. Met behulp van de Uitwiersters en een landkaart uit 1925 tovert Sijas het kerkenpad tussen Uitwierde en Marsum uit het landschap tevoorschijn.

Het festivalpubliek wandelt samen met een bewoner of een deskundige over de sporen uit het verleden. Om met elkaar te praten, naar elkaar te luisteren en de omgeving te bevragen. Wat vertelt dat oude kerkenpad ons? Wat zegt het over het landschap en hoe is dat door de eeuwen heen veranderd? Is het een verhaal van de kerk, van water, van graanvelden, van spiritualiteit of van vriendschap? Weg van de dagelijkse routine is er ruimte voor vragen en ontstaat een dialoog tussen bezoekers en bewoners…

Trage Paden is een co-productie van PeerGrouP en het festival Terug naar het begin.