vanaf nu

SocialLAB

Peergroup SocialLAB is een doorlopend onderzoeksproject (2021 – 2024) waarin jonge makers en jonge onderzoekers met Peergroup en de Rijksuniversiteit Groningen samenwerken op het grensgebied van kunst en wetenschap, toegepast op de gezondheidszorg.

In het pilotjaar 2021 gaan studenten van University College Groningen onder begeleiding van professionals van Peergroup aan de slag. Zij onderzoeken hoe kunst kan bijdragen aan de geluksbeleving van zorgmedewerkers en patiënten.

Zorginstellingen zoals ziekenhuizen en klinieken staan ​​bekend als stressvolle omgevingen voor zowel patiënten als medisch personeel. Voor patiënten kunnen stress en zorgen de hersteltijd vertragen, bij het personeel kunnen een slechte gezondheid en burn-out verschijnselen optreden. Zo ervaren volgens de Burn Out Poli maar liefst 1 op de 6 medewerkers een burn-out of heeft te maken met burn-out klachten en komen deze klachten het vaakst voor bij mensen die werken in het onderwijs, de ICT sector en de zorg. 1 op de 5 jonge artsen kampt met klachten van burn out, schreef de Volkskrant.

Er zijn aanwijzingen dat de beoefening van kunsten in de gezondheidszorg (ook wel ‘arts in medicine’ genoemd) een belangrijke bijdrage kan leveren aan het verhogen van de kwaliteit van leven van patiënten en medisch personeel.

“Taking moments to reflect and write, sing, paint, dance, perform—or any other artistic engagement—is immensely helpful in understanding ourselves and patients better.”

Abra Shen, student Harvard Medical School.

In Peergoup SocialLAB ontwikkelen, onderzoeken en delen de studenten kennis en vaardigheden met elkaar, zorgpersoneel en patiënten. We werken toe naar concrete projecten voor en met zorgpersoneel en patiënten. Deze kennis en vaardigheden vormen de basis voor een langdurige samenwerking met de betrokken partijen en een fysiek SocialLAB waar zij elkaar kunnen ontmoeten.