november 2021

Slachtvisite

Een man, een varken en een mes. Een oeroud ritueel. November volgens traditie de slachtmaand. De maand waarop het vetgemeste varken door de boer op het erf werd geslacht tijdens de Slachtvisite; een feest waarbij buren, vrienden en familie samen eten en het varken verdelen.

In de locatievoorstelling Slachtvisite herhalen wij dit oeroude ritueel. U bent getuige van een slager die in onze mobiele snijzaal in de oude zuivelfabriek van Burgum een varken haarfijn ontleed en verwerkt tot vlees dat u herkent in de koeling of vitrine van slager of supermarkt.

Het slachten en uitbenen van een dier. Of je hebt het altijd al eens willen zien, of je moet er eigenlijk niet aan denken om erbij te zijn. Feit is dat wij, sinds vlees een betaalbaar product is, ruim 4 miljoen dieren per dag slachten en zo’n 77 kilo vlees per jaar eten.

Slachtvisite is géén oproep om te stoppen met het eten van vlees noch een predicaat om vlees te blijven eten maar een voorstelling die verschillende achtergronden en perspectieven op de slacht zichtbaar maakt zodat je weet wat je in je mond stopt.