P.A.I.R.

Van 2009 t/m 2014 was de mobiele kunstwerkplaats P.A.I.R. (Portable Artists in Residence) onderdeel van de PeerGrouP. 

De P.A.I.R is een tijdelijk verblijf voor kunstenaars. Twee zesmeter zeecontainers, één om in te werken en één om in te leven, een eigen energie- en drinkwatervoorziening, wat gereedschap, boeken en brandhout vormen de basis. 

De P.A.I.R. staat in een jaar op drie verschillende locaties. De kunstenaars verblijven circa 6 weken op de locatie. Ze gaan aan de slag met een thema, maken gebruik van de omgeving, van boswachters en van buren, van hun kennis en hun gereedschap.

P.A.I.R. & thema’s
Centraal in het P.A.I.R.-programma staat de verkenning van het landschap in Noord-Nederland. Ieder jaar krijgt dit centrale thema zijn eigen kleur. Zo werd het accent in 2012 gelegd op ‘landschapsbevolking’. Welke betekenis hechten bewoners en gebruikers aan hun landschap?

Henry J. Alles en P.A.I.R.
Henry J. Alles is de artistiek coördinator van de P.A.I.R. Alles studeerde Zoetwaterecologie aan het Van Hall Instituut en is sinds de oprichting in 2000 aan de PeerGrouP verbonden. Alles beschikt over een groot netwerk van zowel nationale als internationale kunstenaars, wetenschappers, schrijvers en relevante wetenschappelijke, maatschappelijke en kunstorganisaties. Sinds 2009 hebben 12 kunstenaars en tientallen betrokkenen aan de P.A.I.R. deelgenomen, waaronder Matthew Mazzota (Boston,VS), architect Vesta Kroese (Rotterdam) en video-kunstenaar Erik Alkema (Amsterdam).

Actuele uitgaven
Aan de P.A.I.R.-bewoners werd gevraagd hun verblijf zo goed mogelijk vast te leggen, in woord en beeld.  Deze documentatie verscheen geheel of gedeeltelijk in boekvorm en is te koop via:

P.A.I.R. contact Henry J. Alles: henry@landscapelabs.nl