Coproductie Gouden Haas en PeerGrouP

Kopland, een voorstelling als een gedicht

Niet de tijd gaat voorbij,
Maar jij, en ik
Rutger Kopland

Herken je dat? Het zingen van een merel in de vroege ochtend. Dat je even stilstaat en denkt: ‘Ja, dit ken ik, dit moment is ouder dan ikzelf. Dit is er altijd geweest en zal er nog zijn als ik er niet meer ben.’ Volgens dichter Rutger Kopland zijn het dit soort kleine dingen in het leven die ontroering kunnen oproepen. Een onverwacht moment dat je overvalt en waarin het lijkt of de wereld heel eventjes haar sluier optrekt en iets van haar geheim blootgeeft.

Kopland is een poëtische en beeldende locatievoorstelling geïnspireerd op de levenslange zoektocht van dichter Rutger Kopland naar de werking van ontroering. Aan de hand van zijn poëzie dwaalt het publiek door het hoofd van Kopland en wordt meegenomen in het verlangen te begrijpen wat nog onbegrepen is.

Rutger Kopland (1934-2012) is een van Nederlands meest gelezen dichters. In een onnadrukkelijke en observerende stijl belicht hij thema’s als verlangen, herinnering en voorbijgaan. Kopland vond zijn inspiratie veelal in het landschap en de natuur. Zijn favoriete plek was het beekdal van de Drentsche Aa bij Schipborg.

Gouden Haas en PeerGrouP werkten eerder samen in de voorstelling Kiemkracht (2016). De beeldende theatertaal van Gouden Haas, waarin poëzie, muziek en vervreemding leidend zijn, sluit naadloos aan op het locatietheater van PeerGrouP dat de verbinding van mens en landschap centraal stelt.
Kopland wordt gespeeld in de openlucht in een weids landschap met een glazen kas, twee acteurs, muziek en een geit.

Kopland kwam mede tot stand dankzij een onderzoeksbijdrage van Oerol Terschelling.

Speellijst 2017
za 20 en zo 21 mei Kunsterf Norg
do 25 – vr 28 mei De Karavaan Alkmaar
do 8 – zo 18 juni Oerol Terschelling (première 10 juni)
za 8 – zo 9 juli Festival der Aa Schipborg
vr 21 – zo 23 juli Quintusbos, Rijksstraatweg 17-19, Glimmen
za 29 – zo 30 juli Goor, jubileum Kunst op straat (Diepenheim)

Contextprogramma
Bij de voorstelling Kopland hoort een contextprogramma. In opdracht van Gouden Haas en PeerGrouP gaan de dichters Frank Keizer, Helena Hoogenkamp en Corinne Heyrman van literair productiehuis Wintertuin en Stichting Literaire Activiteiten Groningen (SlaG) met nieuwe teksten aan de slag. Ze laten zich daarvoor inspireren door de voorstelling én publieksreacties op Kopland. 
Benieuwd naar de resultaten? Bij de laatste voorstellingen op zondag 23 juli 2017 in Glimmen dragen zij hun nieuwe werk voor.