8 juli t/m 19 augustus 2007

Jongens-dromen

Na het bijzondere beeldende kunst project Jongensdromen in 2006, bleken de jongens nog lang niet uitgedroomd. Kunstenaarcurator Henry J. Alles van de PeerGrouP heeft ze daarom wederom bij elkaar gebracht voor een vervolg: Jongendromen 2

In dit project verbeelden niet alleen de oude dromers Sjef Meijman en Arjen Boerstra hun dromen, maar ook de nieuwe dromers Peter Vink en Elles Kiers (want ook vrouwen hebben jongensdromen). Dromen die gewaagd en uitzonderlijk waren. Dromen waarin ze dapper een gevecht tegen de fysica aangingen. Waarin deze jongens van Jan de Witt met branie het avontuur tegemoet traden. Dromen over het bouwen van een bioscoop en het weiden van koeien. Over het laten groeien van een plantje in de lucht. Dromen over grote daden en kleine dingen. Oftewel: Jongensdromen.

Het decor van Jongensdromen 2 werd gevormd door het land rondom het Strokasteel in Veenhuizen. Een decor dat de kunstenaars uitdaagde om een relatie te leggen tussen hun werk en het landschap om hen heen. Hiermee haakte het project in bij het Ministerie van Turen. In dit zes maanden durende project van de PeerGrouP werd de akker rondom het Strokasteel bewerkt tot een bijzonder landschap. Een landschap dat een proeftuin werd voor nieuwe gewassen, oude groentes en vergeten fruitrassen. Maar ook een proeftuin voor voorstellingen, lezingen, debatten, exposities en picknicks. Het Ministerie van Turen wilde zo natuur en cultuur, twee turen, letterlijk en figuurlijk samenbrengen.

Jongensdromen 2; Bij de eerste Jongensdromen werd er nog gezegd dat de kunstwerken scènes uit een film zouden kunnen zijn. Nu waren ze dat bij deze manifestatie vaak al geworden. Maar nog steeds in hetzelfde decor van het land rondom het Strokasteel. Het uitgangspunt was een specifieke tentoonstelling over de relatie tussen kunst en landschapswaarden met een combinatie van film en sterke, puur sculpturale ingrepen.

Ook kon er worden uitgekeken naar een spannende programma-invulling van de bioscoop die op het land stond. Het eerste jaar had al zoveel mooie bewegende beelden opgeleverd. Wij keken dus rijkhalzend uit naar wat daar nog meer bijkwam. Het filmmateriaal van Arjen Boerstra vormde de basis van het bioscoop programma. In dit programma waren ook picknicks opgenomen. Hierbij werden verrassende gasten uitgenodigd en films van andere kunstenaars getoond.