14 - 24 oktober

Huilende Bruiden

Wie over de uitgestrekte vlakten van Oost-Groningen rijdt, ziet ze al van verre opdoemen: enorme, statige herenboerderijen. Gebouwen die zich kenmerken door een deftig voorhuis met ornamenten en een grote graanschuur. Het rijke uiterlijk danken ze aan de ongekende welvaart van de herenboeren die er woonden ten tijde van de Graanrepubliek; de glorietijd van de regio.

Nu dreigen veel van deze monumentale boerderijen te verkommeren tot onverkoopbare gebouwen. De eigenaren van de boerderijen kunnen het onderhoud niet dragen. De boerderijen en graanschuren zijn te groot. Het herstel en onderhoud te kostbaar. De schuren storten in, de voorhuizen verpauperen en het pleisterwerk van de vrouwenbeelden bladdert af. Huilende Bruiden, worden ze ook wel genoemd. Dit erfgoed van de Graanrepubliek staat op het punt van instorten. Wat doen we om het tij te keren? En wat gaat er verloren als we niets doen?

Tijdens de luisterwandeling Huilende Bruiden neemt documentairemaker Tom Tieman je mee langs de Hamdijk bij Bad Nieuweschans waar enkele Oldambtster boerderijen staan. Een persoonlijke zoektocht naar waarde die voert langs boerderij-eigenaren, historici en erfgoedbewakers. Wat bewaren we en wat niet? En wat laten we achter voor latere generaties? Een luisterwandeling over erfgoed, vergankelijkheid en de noodzaak van bewaren.

Praktische informatie
Je gaat in je eentje op pad om zo het landschap en de boerderijen het beste te ervaren. Om de vijf minuten vertrekt een wandelaar om de route te volgen. Volg de markering langs de weg en blijf op het verkeer letten! Je wandelt Huilende Bruiden bij voorkeur in je eentje. Het is aan te raden om de wandeling met een on ear-hoofdtelefoon (bedekt de oren) te volgen. 

De wandeltocht begint in Klein Ulsda en eindigt bij de Mellemaheerd aan de Hamdijk 9 bij Bad Nieuweschans. Je wordt na afloop terug naar het beginpunt gebracht. Hoewel je grotendeels op een goed begaanbare weg loopt, zijn wandelschoenen aan te raden. Een deel van de route zal langs akkers en sloten lopen. Zorg dat je goed warm gekleed bent en neem een paraplu mee. Het kan flink koud zijn aan de Hamdijk! Aan het eind van de route krijg je een kop thee of koffie om op te warmen.