23 augustus t/m 1 oktober 2016

Grutte Pier fan Kimswert

Wegens succes verlengd t/m 1 oktober!

In de zomer van 2016 brengt locatietheatergezelschap PeerGrouP de grote openluchtvoorstelling Grutte Pier fan Kimswert. De legendarische Friese vrijheidsstrijder komt opnieuw tot leven in een meeslepend verhaal over zijn leven en zijn missie. 

Let op: ‘Grutte Pier fan Kimswert’ wurdt spile yn it Frysk!

Grutte Pier
Op 29 januari 1515 werd het Friese dorp Kimswerd geplunderd en in de brand gestoken door Saksische huurlingen. Ook de boerderij van Pier Gerlofs Donia ging in vlammen op. Hij verloor zijn vrouw en een van zijn twee kinderen. Uit wraak over dit bloedig onrecht richtte Pier zijn eigen rebellenleger ‘De Arumer Zwarte Hoop’ op, een bonte verzameling boeren, verarmde edelen, bandieten en struikrovers die dood en verderf zaaiden onder de Saksen en Hollanders. Door zijn onverschrokkenheid, reusachtige gestalte en bovenmenselijke kracht kreeg Pier de bijnaam ‘Grutte Pier’.

De Brân | De Brand 2015
Op donderdagavond 29 januari 2015 organiseerde de PeerGrouP samen met bewoners van Kimswerd ‘Grutte Pier – De Brân | De Brand’, een feest met optocht ter ere van de opstand van de Friese volksheld. Het feest begon midden in het dorp en voerde de feestgangers in optocht naar de historische locatie van Piers boerderij aan de Winkelsterlaan. Op het land werd het nagebouwde staketsel van de boerderij symbolisch in brand gestoken en verscheen uit de vlammen Grutte Pier.

Grutte Pier fan Kimswert
is een grootschalig openluchtspektakel op de Friese zeeklei van Kimswerd. Deze meeslepende tragedie over het leven en de missie van Grutte Pier wordt uitgevoerd door een Friese topcast, het Grut Frysk Boerinnenkoor en het rebellenleger de Arumer Zwarte Hoop. Tachtig boomstammen rijzen op uit de klei en vormen een imposant decor vol vuur, rook, Friese paarden, een waterkanon en oersterke strijders. Na afloop zult u moeten toegeven: ‘Blinder! Dat haw ik noch noait meimakke!’

Bestel nu uw tickets online. Uitgebreide informatie over de voorstelling is te vinden op www.gruttepier.nl