29 januari 2015

Grutte Pier De Brân

In 2015, 2016 en 2017 brengt de PeerGrouP een drieluik over de beruchte Friese vrijheidsstrijder Grutte Pier (1480-1520). Deel 1 van het drieluik vond plaats op donderdag 29 januari 2015 in het Friese dorp Kimswerd met de eenmalige happening ‘Grutte Pier – De Brân | De Brand’. Met de happening stond de PeerGrouP stil bij het feit dat het die dag precies 500 jaar geleden was dat Grutte Pier opstond en ten strijde trok tegen de bezetters van Friesland.

Grutte Pier
Op 29 januari 1515 werd het Friese dorp Kimswerd geplunderd en in de brand gestoken door Saksische huurlingen. Ook de boerderij van Pier Gerlofs Donia ging in vlammen op. Hij verloor zijn vrouw en een van zijn twee kinderen. Uit wraak over dit bloedig onrecht richtte Pier zijn eigen rebellenleger ‘De Arumer Zwarte Hoop’ op, een bonte verzameling boeren, verarmde edelen, bandieten en struikrovers die dood en verderf zaaiden onder de Saksen en Hollanders. Door zijn onverschrokkenheid, reusachtige gestalte en bovenmenselijke kracht kreeg Pier de bijnaam ‘Grutte Pier’.

De Brân | De Brand
Op donderdagavond 29 januari 2015 organiseerde de PeerGrouP samen met bewoners van Kimswerd ‘Grutte Pier – De Brân | De Brand’, een feest met optocht ter ere van de opstand van de Friese volksheld. Het feest begon midden in het dorp en voerde de feestgangers in optocht naar de historische locatie van Piers boerderij aan de Winkelsterlaan. Op het land werd het nagebouwde staketsel van de boerderij symbolisch in brand gestoken en verscheen uit de vlammen Grutte Pier. Het was de bekendmaking van Dimme Treurniet, de acteur die in de zomer van 2016 de titelrol zal spelen in de openluchtvoorstelling ‘Grutte Pier – De Misje | De Missie’.