augustus 2012

De Koude Oorlog | Brain Freeze

Te zien op NOORDERZON, 20 t/m 25 aug 2012

Donderen en Los Angeles (VS)
Het voormalig munitiedepot in Donderen – de thuisbasis van de PeerGrouP – is een complex dat typisch voor de Koude Oorlog is. Niemand wist hoe de oorlog eruit zou zien als de Russen zouden aanvallen. Nederland moest ‘op alles voorbereid’ zijn, ook op een nucleaire oorlog. De Amerikanen konden in 24 uur 100.000 soldaten in Europa hebben. Een groot deel van de uitrusting lag al opgeslagen in allerlei depots in Europa. Waarschijnlijk ook in Donderen – hoewel niemand precies weet wat in het depot gelegen heeft.

Er is een duidelijke connectie tussen Donderen en de Verenigde Staten. Vandaar dat de PeerGrouP contact heeft gezocht met Los Angeles Poverty Department (LAPD), een gelijkgestemd theatergezelschap in Los Angeles. LAPD maakt al jaren onder leiding van artistiek leider John Malpede theater met, voor en door mensen van Skid Row, een van de armste wijken van L.A.. Zoals de PeerGrouP voor een voorstelling vertrekt vanuit het landschap en haar bewoners, zo vertrekt LAPD vanuit mensen aan de rafelranden van een metropool.

Met LAPD wordt samengewerkt aan een project over de Koude Oorlog. Samen onderzoeken ze de Amerikaanse kant van de Koude Oorlog. Wat betekende de Koude Oorlog voor de Amerikanen, die deze mede in stand hielden door de wapenwedloop? Wat betekende het einde van deze oorlog, waarin nooit gevochten werd? En wat hebben Donderen en Los Angeles nu eigenlijk precies met elkaar te maken?

John Malpede, Henriette Brouwers en Kevin Michael van het LAPD werken samen met Floris van Delft, Merel van Dijk en Henry J. Alles van de PeerGrouP. De laatste drie bezochten hun collega’s overzee in februari 2012. In de zomer van 2012 is De Koude Oorlog | Brain Freeze als voorstelling te zien op het Noorderzon Festival (16-26 augustus 2012).

Speeldata: 20 t/m 25 augustus 2012
Aanvang 21.00 uur
Locatie: De Oude Drukkerij, Oosterhamrikkade 5 zuidzijde, Groningen
Kaartverkoop: vanaf 23 juli 2012 via Noorderzon

Lees ook het interview met Floris van Delft op de Noorderzon-blog.

http://lapovertydept.org/cold-war/index.php

(Foto’s Reyer Boxem)