5 t/m 30 september 2018

De Affaire Vermaning

De locatietheatervoorstelling De Affaire Vermaning van het Drentse locatietheatergezelschap PeerGrouP is een groots spektakel over de Drentse amateurarcheoloog Tjerk Vermaning. Hij werd in de jaren zestig beroemd door zijn omstreden archeologische vondsten bij Hoogersmilde en Hijken. De prehistorische vondsten van Vermaning werden enige tijd later door wetenschappers in twijfel getrokken en bestempeld als vals. Bijna veertig jaar na dato zijn de vondsten nog altijd onderwerp van gesprek.

De Affaire Vermaning
De Affaire Vermaning
is een persoonlijk relaas van een amateurarcheoloog in het nauw. In zijn eigen arena, op de plek van zijn omstreden vondsten, houdt Vermaning een rede over zijn onschuld en slingert ons veertigduizend jaar terug in de tijd. Hij voert ons van uitgehongerde mammoetjagers en barre ijstijden naar het sterfbed van zijn doodzieke broertje Jolt, via het armlastige roefje van zijn moeder naar de vuistbijl van Wijnjeterp. Langzaam maar zeker kruipen we de rechtszaal binnen waar De Affaire Vermaning uitgevochten wordt en Tjerk zich met hand en tand verdedigt, wachtend op het vonnis van de rechter. Wat doet de allesbeslissende uitspraak met de man die zo sterk gelooft in zijn eigen onschuld?

Bijzondere samenwerking
PeerGrouP is het locatietheatergezelschap van Noord-Nederland. Thema’s van het platteland en samenwerking met bewoners vormen een rode draad in de projecten van PeerGrouP. Het gezelschap slaat rond Vermaning de handen ineen met de inwoners van Hoogersmilde en met het Drents Museum dat vanaf juli de tentoonstelling De Zaak Vermaning organiseert.

Data: woensdag 5 september t/m zondag 30 september

Locatie: Land van familie Sikken, navigeren op: P.R. Roelfsema Rzn-Weg 10, Hoogersmilde