augustus 2017

Grasslands

PeerGrouP is gevraagd een project te ontwikkelen voor Aarhus Culturele hoofdstad 2017. De Deense stad Aarhus is de tweede stad van Denemarken en de hoofdstad van Jutland. De bijdrage van de PeerGrouP sluit aan bij het culturele hoofdstad project GRASSLANDS, een participatie kunstproject in de regio Fursund, bestaande uit een aantal locatie-specifieke kunstwerken gemaakt door Deense en internationale kunstenaars.

Namens PeerGrouP verblijft Sjoerd Wagenaar van 11 augustus t/m 1 september in Denemarken. Hij gaat daar werken aan een participatieproject, waarbij hij twee dorpen een nieuwe verbinding met elkaar wil laten aangaan.

De dorpjes Asted en Gammel Asted liggen naast elkaar, er zit hemelsbreed 500 meter tussen. Het dorpshuis is verkocht en er wordt niks meer georganiseerd. Er zijn geen buurtverenigingen en er worden geen gemeenschappelijke activiteiten georganiseerd. Er wordt enkel gewoond. Kennen de mensen elkaar nog?

Hoe verbind je deze twee dorpen weer aan elkaar? Hoe kan er een nieuwe energie ontstaan zodat mensen elkaar weer opzoeken en samen iets ondernemen?

Sjoerd Wagenaar verblijft drie weken in de omgeving van de twee dorpen. Hij werkt daar samen met stagiaire Tara Hoornweg en een groeiende groep enthousiaste dorpsbewoners. Elke dag wordt er muurschildering gemaakt op een van de huizen van de dorpen en er zijn verschillende presentatie momenten gedurende de week waarop verhalen en vondsten worden gedeeld.

De werkwijze in Denemarken is gebaseerd op de werkwijze van het onderzoeksproject De Radius van Allardsoog, waarin een gebied met een straal van 5 km in al zijn facetten onderzocht wordt. In Denemarken beperkt Wagenaar zich tot een straal van 1 kilometer.