23 november 2018

Toneelvoorstelling Maalkop wordt film

Acteur en regisseur Fabian Jansen regisseert volgend jaar zijn speelfilmdebuut Maalkop, naar de uiterst succesvolle toneelvoorstelling Maalkop van PeerGrouP. De film Maalkop wordt geproduceerd door het nieuwe sociale filmproductiehuis Fabuch Social Cinema (van Fabian Jansen). Net als bij de voorstelling zal de film Maalkop worden ontwikkeld in samenspraak met de organisaties Zorg om Boer en Tuinder (ZOB), de Land- en Tuinbouworganisatie Noord (LTO Noord) en PeerGrouP Locatietheater Noord-Nederland.

Door het maken en spelen van de voorstelling en de reacties daarop, voelden wij  de maatschappelijke urgentie om de aandacht voor dit verzwegen thema nog meer een gezicht te geven. Aansluitend bij de actualiteit van het thema, zoals onlangs ook uitgelicht door o.a. Trouw, NOS, De Correspondent en tv-programma Onze Boerderij, maar vooral naar aanleiding onze eigen nagesprekken na de voorstelling met de boeren zelf, denken wij dat de verfilming van Maalkop – een aangrijpend beeld van de problemen in de sector – een breder publiek kan bereiken en meer begrip kan creëren voor de boer en zijn/haar situatie. We geven de boeren, evenals de problematiek, maatschappelijk en artistiek een stem die gehoord moet worden.

Op dit moment is Fabuch Social Cinema druk bezig met de financiering en pre-productie van Maalkop. PeerGrouP ondersteunt dit project uiteraard van harte!