31 augustus 2017

Sjoerd Wagenaar in Denemarken

In het kader van Aarhus Culturele Hoofdstad van Europa reisde Sjoerd Wagenaar naar de dorpen Åsted en Gammel Åsted in Denemarken om mee te werken aan een kunstproject waarbij de sociale cohesie wordt verbeterd. Beide dorpen liggen slechts vijfhonderd meter van elkaar liggen maar hebben te maken met leegloop. De voormalige dorpshuizen zijn verkocht en activiteiten om de bewoners met elkaar te verbinden zijn er nauwelijks. Er wordt gewoond maar kennen de mensen elkaar nog?

Wagenaar onderzoekt samen met verschillende kunstenaars hoe de inwoners weer bij elkaar betrokken kunnen worden door binnen een radius van een kilometer ‘archeologisch’ onderzoek te doen. De verhalen die worden opgegraven worden gepresenteerd in verschillende werken zoals muurschilderingen of korte documentaires die op de muren worden getoond. Bewoners van beide dorpen werken samen om de verhalen van hun leefomgeving te vertellen.

‘Iedere avond kwamen we met de bewoners samen om muurschilderingen te maken. In totaal hebben we er vijf gemaakt die de verhalen van het gebied vertellen. Het was mooi om te zien dat steeds meer mensen ons wilden helpen’, vertelt Wagenaar.

Het project is onderdeel van Grasslands, een kunstproject in de Fursund-regio in het noorden van Denemarken. Grasslands heeft raakvlakken met Wagenaars project ‘De Radius van Allardsoog’ waarbij hij het drieprovinciënpunt van de provincies Friesland, Groningen en Drenthe onderzoekt.

Meer informatie.