2 april 2020

Peergroup in 2020 | Wat nu?

De afgelopen dagen en weken waren een beetje onwerkelijk. De Coronacrisis heeft ons volledig in de greep en we hebben allerlei aanpassingen moeten treffen om de werkzaamheden voort te kunnen zetten. We proberen zo goed en zo kwaad als dat gaat via digitale vergaderingen de projecten voor te bereiden maar zijn ook tot de wrange conclusie gekomen dat sommige projecten simpelweg niet voortgezet kunnen worden. De gezondheid staat voorop en we nemen dat heel serieus.

Zo is helaas de tour van Niemand is hier eenzaam afgelast. Gelukkig is ons team heel creatief en wordt de voorstelling op dit moment vertaald naar een podcast. Op die manier kunnen we het verhaal van Raf en zijn vrienden uit het verzorgingshuis wel de wereld in brengen. Zodra de podcast klaar is zullen we die naar jullie toesturen en zijn dan heel benieuw naar jullie reactie.

De voorstelling Hier valt niets te halen (een coproductie van Wabi Sabi, Het Houten Huis en Peergroup) die in première zou gaan op Oerol dit jaar, is naar 2021 verplaatst. Theatermaker Maarten Smit zal dit jaar nog wel een klein onderzoek doen op ons terrein in Donderen.

Tot onze grote spijt hebben we ook moeten besluiten om de grote zomervoorstelling De Bom naar de zomer van 2021 te verplaatsen. We vinden het op dit moment onverantwoord om door te gaan en alle bijeenkomsten, groot en klein, voortdurend uit te stellen totdat we weer samen mogen komen met deelnemers en publiek. En zelfs als dat straks weer mag vinden we het risico te groot om met hele grote groepen samen te komen. Nogmaals, we nemen onze verantwoordelijkheid serieus en nemen liever het zekere voor het onzekere in deze wrange tijden. De voorbereidingen voor De Bom zullen wel doorgaan maar de repetities, bijeenkomsten en voorstellingen worden tot nader orde uitgesteld. We zijn wel heel blij met de vele aanmeldingen voor deelname aan De Bom; in de spelersgroep, het schreeuwkoor of als vrijwilliger. Ook zijn we heel blij met de verhalen die mensen delen over de Koude Oorlog. Mensen die gewerkt hebben bij Defensie ten tijde van de nucleaire dreiging of mensen die gedemonstreerd hebben tegen de bom. Die verhalen maken het project rijk en uniek en we hopen nog veel verhalen te ontvangen.

Zoals het er nu uitziet zal theatermaker Sijas de Groot zijn voorstelling Scheppen van de Stad nog wel uitvoeren tijdens het Noorderzon Festival en gaan we door met de voorbereidingen van onze winter-luisterwandeling Huilende Bruiden op de Hamdijk in Oost-Groningen.

De komende weken en maanden zullen we niet stilzitten. We gebruiken onze digitale kanalen om jullie op de hoogte te houden van de ontwikkelingen en nemen jullie mee in onze creatieve wereld. Het dossier van dit jaar Over.Onze.Grenzen krijgt daarmee een hele andere invulling, maar is anderzijds ook nog nooit zo actueel geweest. De afstand die we tot elkaar moeten houden in levenden lijve kan ons meer dan ooit doen beseffen wat de waarde van menselijk contact en verbinding is. Laten we goed voor elkaar zorgen en waar mogelijk over onze grenzen heen stappen, ons open te stellen voor hulpbehoevenden in de maatschappij en een helpende hand uitsteken. Nu meer dan ooit!

Dirk Bruinsma, artistiek leider Peergroup