10 november 2016

PeerGrouP te gast in Japan

Krimp of kans? Expertmeeting in Kyushu.

Van 8 tot 12 november 2016 bezoekt een delegatie met onder meer vertegenwoordigers van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018, locatietheatergezelschap PeerGrouP uit Drenthe en IBA Parkstad uit Limburg de prefecturen Fukuoka en Oita op Kyushu.

Kyushu is het op één na grootste eiland van Japan en kent net als Nederland krimpregio’s, waar de leefbaarheid onder druk staat door bevolkingsdaling en vergrijzing. Het bezoek en een expertmeeting op 10 november staan in het teken van kennisuitwisseling over revitalisering van krimpregio’s met behulp van kunst en cultuur.

In het kader van het programma Holland-Kyushu hebben de Nederlandse Ambassade in Tokio en DutchCulture (centrum voor internationale samenwerking) Oeds Westerhof (directeur Netwerk & Innovatie Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018), Sjoerd Wagenaar (artistiek directeur PeerGrouP) en Ludo Diels (hoofd Strategische Communicatie en Cultuurprojecten IBA Parkstad) uitgenodigd voor het werkbezoek en de expertmeeting. De delegatie bezoekt de plaatsen Ukiha en Dazaifu in Fukuoka en Hita en Taketa in Oita.

Circus in Veen (2014) van PeerGrouP, een 'stoere satire die zich afspeelt in de toekomst van de Veenkoloniën, waar de laatste trotse bewoners proberen stand te houden in een gebied van krimp en harde werkers.'
Circus in Veen

PeerGrouP is gevraagd deel te nemen aan de expertmeeting naar aanleiding van het PeerGrouP-seminar Kracht van Krimp (Veendam, 2014). Het seminar vond plaats ten tijde van Circus in Veen (2014) de locatievoorstelling in stadion De Langeleegte. Circus in Veen (regie Floris van Delft) was een stoere satire die zich afspeelde in de toekomst van de Veenkoloniën, waar de laatste trotse bewoners proberen stand te houden in een gebied van krimp en harde werkers.

Bewaren