1 juni 2017

Nominatie Gouden C

Het Fonds voor Cultuurparticipatie heeft vandaag bekend gemaakt dat Grutte Pier fan Kimswert is genomineerd voor de Gouden C. De Gouden C is een jaarlijkse prijs die wordt uitgereikt aan het gezelschap dat zich op unieke wijze heeft onderscheiden op het gebied van cultuurparticipatie of cultuureducatie.

PeerGrouP wordt geprezen om de vele inspanningen die zijn gedaan om het verhaal van de Friese vrijheidsstrijder Grutte Pier (1480 – 1520) nieuw leven in te blazen. Grutte Pier fan Kimswert was na De Brân (2015) het tweede deel in de trilogie over Grutte Pier en werd gespeeld in de nazomer van 2016 op het land van Doeke Osinga in Kimswerd.

Naar aanleiding van de voorstelling organiseerde PeerGrouP onder leiding van regisseur Dirk Bruinsma o.a. een groot stamboomonderzoek naar de nazaten van Grutte Pier i.s.m. Fries Archief Tresoar; een Griene Tsiis-wedstrijd onder Friese kaasmakers; een landmark-project i.s.m. ROC Friese Poort (mbo) en Nordwin College (vmbo) en Nordwin College (vmbo) uit Sneek; de oprichting van Pier’s leger De Arumer Zwarte Hoop, bestaande uit leden van Friese survivalverenigingen, en de oprichting van het Grut Frysk Boerinnenkoor, bestaande uit vrouwelijke amateur-zangers. De organisatie en coördinatie van de participatieprojecten én voorstelling is gedaan in samenwerking met de inwoners van Kimswerd.

PeerGrouP is verheugd met de nominatie, precies op het moment dat de voorbereidingen voor het derde deel van de trilogie in volle gang zijn. In het kader van deze derde voorstelling Grutte Pier – De Besinning (De Bezinning), organiseert PeerGrouP in het najaar 2017 een verzoening tussen Kimswerd en Medemblik, het dorpje aan de kust van de Zuiderzee dat precies 500 jaar geleden belegerd en geplunderd werd door Grutte Pier en zijn leger De Arumer Zwarte Hoop.

Help PeerGrouP om te winnen en stem op Grutte fan Kimswert op http://www.cultuurparticipatie.nl/gouden-c/2016/nominaties/

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren