27 maart 2018

Jan Veldman schrijft ‘De Affaire Vermaning’

Jan Veldman, winnaar van de K. ter Laanprijs 2017, schrijft het script voor de voorstelling ‘De Affaire Vermaning’ van PeerGrouP. De locatietheatervoorstelling De Affaire Vermaning wordt een grootschalige Drentse productie die in september van start gaat in Hoogersmilde, op de plek waar Tjerk zijn spraakmakende vondsten deed.

Veldman is een bekende in de toneelwereld en heeft veel Gronings- en Nederlandstalige theaterteksten geschreven voor onder andere het NNT, RO theater, Orkater en Tryater. Ook schrijft hij scenario voor televisie en filmproducties bij o.a de EO, VARA, RTV Noord (Boven Wotter) en de NCRV (Eilandgasten) en is hij muzikant en acteur. ‘Ik ken PeerGrouP als landschappelijk en beeldend theatergezelschap en ben benieuwd hoe zich dat gaat verhouden met mijn teksten, die soms grotesk en dan weer relativerend zijn, soms plat melodramatisch en dan weer gewoon van de pot gerukt’, aldus Veldman.

Tjerk Vermaning
De Drentse amateurarcheoloog Vermaning werd in de jaren zeventig beroemd door zijn omstreden archeologische vondsten bij Hoogersmilde. De vondsten van Vermaning werden enige tijd later in twijfel getrokken en bestempeld als vals. Bijna veertig jaar na dato zijn de vondsten van Vermaning nog altijd controversieel. ‘Er zijn een aantal belangrijke samenhangende thema’s bij het verhaal van Vermaning die gaan over het ‘establishment’ versus de gewone man’, aldus schrijver Jan Veldman. ‘Daarnaast wil ik mensen graag het onmetelijke laten ervaren. De ongelofelijke tijd die sinds het ontstaan van de eerste mens achter ons ligt en de minieme tijd waarin wij mensen zijn ontstaan en gegroeid, met alle gevolgen van dien. En hoe we de greep op de waarheid proberen te krijgen en gedoemd zijn die nooit volledig te vinden.’

Samenwerking
PeerGrouP slaat rond Vermaning de handen ineen met de inwoners van Hoogersmilde. Ook wordt er samengewerkt met Drents Museum dat in juli een tentoonstelling rond Vermaning organiseert. Met de tentoonstelling De Zaak Vermaning in Drents Museum, de theatervoorstelling en een randprogramma vertellen PeerGrouP en Drents Museum in de zomer van 2018 het verhaal rond Vermaning opnieuw.