24 juni 2016

Doetie Trinks wint Griene Tsiis Contest

Doetie Trinks uit Jubbega is uitgeroepen tot winnares van de Griene Tsiis Contest. De kaas van Doetie – Tûne Rozemaryn – werd door 25 nazaten van Grutte Pier op de Grutte Pier Famyljedei als lekkerste kaas aangewezen.

Doetie Trinks: ‘Ik ben een kleinschalige geitenboerin in Jubbega. De 28 geiten die ik melk zijn van het ras Toggenburger en zijn in de vorige eeuw ingevoerd in Nederland in arme gebieden. De sobere geit gaf mensen melk en vlees. Het is een zeldzaam huisdierras. De Toggenburger geit staat bekend om haar vriendelijke karakter. De Toggenburger geit is een sterke geit, ook ’s winters zijn ze buiten. Bij mij kunnen ze zelf bepalen of ze binnen of buiten zijn. Buiten zijn ze in een weiland met meer dan 50 plantensoorten, een weiland die alleen met potstalmest bemest wordt. De horens hebben de geiten nog op hun kop, die horen bij de geit.

Van de melk wordt de heerlijkste geitenkaas gemaakt, allemaal rauwmelks, zoals de natuur het bedoelt heeft. Er worden zachte witschimmel kaasjes gemaakt, met en zonder as. En natuurlijk de halfharde geitenkaas met natuurgerijpte korst, zoals de Tûne Roazemaryn. De Tûne Poer (puur) is zonder kruiden en Tûne Time is met tijm. Bijzonder aan deze kazen is het rauwmelkse karakter wat een groot smaakpalet geeft, maar ook de natuurlijke korstrijping geeft de kaas een diepe smaak, die zich lang in je mond ontwikkelt. Deze kaas eet je met de natuurlijke korst, die heel veel smaak geeft. Zowel van de zachte schimmelkaasjes als de halfharde geitenkaas is alles van de kaas eetbaar en een aanvulling van de smaak.’

Het bedrijf Doetie’s Geiten en is gevestigd in Jubbega. Zowel man als kinderen helpen bij het bedrijf. Ze halen zelf het hooi van het land en uitmesten van de hokken gebeurt nog met riek en kruiwagen.

Doetie Trinks
Doetie Trinks met haar winnende kaas Tûne Rozemaryn.