Nynke Heeg is actrice en theatermaakster. Ze speelt veel in het Noorden, onder andere bij Tryater en in het verleden heeft ze bij PeerGrouP meegespeeld in twee voorstellingen over Grutte Pier.

‘Toen Dirk – artistiek leider PeerGrouP – mij belde, vertelde hij eerst over het concept. Een project dat je dus helemaal thuis kunt beleven. De audiomonoloog, de maaltijd; je neemt echt even de tijd om dit te beleven en aan te gaan. Dat sprak me meteen aan. Maar toen ik hoorde waar het over gaat, schrok ik wel een beetje. Hoewel ik de beelden van de ziekenhuizen nog op mijn netvlies heb, ken ik niemand met corona in mijn persoonlijke omgeving. Het is meer de kwetsbaarheid en eenzaamheid van een aantal mensen uit mijn omgeving wat ik gevoeld heb. Het is heel bijzonder om daar via het personage Sylvia meer van te weten te komen. Zij is ‘terug’ gekomen en kan haar beleving met ons delen.

Wat me heel erg raakt bij Sylvia, is de verbazing dat haar dit overkomt. Ze is jong en fit. Het cliché is maar al te waar: er moet eerst iets helemaal afgebrokkeld worden om tot de kern te komen. In dit geval: zeggen dat je van iemand houdt. Sylvia is gebaseerd op gesprekken met mensen die corona aan den lijve hebben ondervonden, omdat het van binnenuit komt, komt heel dichtbij.

Het is echt acteren; het is een theatertekst. Het wordt niet opgelezen, het is een vorm tussen vertellen en beleven in. In flarden soms. Daardoor komt het ook echt binnen. Toch zeker met de muziek die Jonathan Bonny maakt. Ik heb in hem echt een tegenspeler gevonden.’