Na Wij.Ons.Water openen we bij PeerGrouP locatietheater Noord-Nederland dit jaar het dossier Over.Onze.Grenzen. In dit dossier onderzoeken we samen met u hoe grensconflicten tussen wereldleiders ons dagelijks leven binnendringen en welke invloed deze conflicten hebben op onze gezamenlijke toekomst, die van jou en mij? In het dossier Over.Onze.Grenzen proberen we te zoeken naar wat ons daadwerkelijk verbindt met en verwijdert van elkaar.

Hoe makkelijk stappen we over onze eigen grenzen heen om ons in een ander te verplaatsen? Neem nu, bijvoorbeeld, armoede. Dit jaar praten we met verschillende mensen die onder de armoedegrens leven. Ik vraag me vaak af hoe armoede je leven kan beheersen en hoe zichtbaar armoede is in onze maatschappij, ons dorp, onze straat of mijn eigen familie.

In het project Hier valt niets te halen (een co-productie van Stichting Wabi Sabi, Het Houten Huis en PeerGrouP) onderzoekt theatermaker Maarten Smit wat het betekent om onder de armoedegrens te leven. Uit recent onderzoek blijkt dat 8,2 procent van de Nederlandse huishoudens de kans heeft om in armoede te vallen! 1 op de 12 Nederlandse kinderen groeit op in armoede. In Groningen is dat zelfs 1 op de 7! Op basis van feiten en verhalen die Maarten verzamelt en de mensen die hij ontmoet maakt hij een beeldende en muzikale locatievoorstelling. Niet iedereen is in staat dezelfde stappen te zetten in het leven. Financiële beperkingen beïnvloeden je kansen. En mijn zorgen zijn dan ook niet direct de jouwe. Wat als jij niet genoeg geld hebt voor de dagelijkse dingen; boodschappen doen, de energierekening betalen of een verjaardagscadeau kopen voor je kinderen? De première van Hier valt niets te halen vindt plaats in juni op Oerol en de voorstelling reist daarna ook af naar Emmen en Festival der Aa. Kom je ons opzoeken?

In de zomer van 2020 bouwen we samen met KASKO Huis voor Muziektheater aan de grote muziektheatervoorstelling De Bom op de Havelterberg, bij het Drentse dorp Darp. Op deze spraakmakende plek hebben, alhoewel nooit officieel bevestigd, in de jaren ‘80 achtenveertig kernkoppen in streng bewaakte bunkers gelegen. De samengebalde kracht van deze nucleaire wapens is tachtig maal groter dan de bom die op Hiroshima is neergelaten. Ik kan me dat niet voorstellen, zo’n allesvernietigende kracht. Nederlanders kwamen dan ook massaal in opstand en meer dan een half miljoen mensen liepen mee in een van de massademonstraties. Ik zou daar ook gelopen hebben, dat weet ik zeker.

Om meer grip te krijgen op de Koude Oorlog gaan we op zoek naar de mensen die in die tijd wachtgelopen hebben op het terrein, meegelopen hebben in de vredesmars naar ‘De Site’ of een andere herinnering hebben aan deze bewogen periode in de Nederlandse geschiedenis. We willen het verhaal van binnenuit vertellen, hoe hebben de mensen die binnen de omheining met geladen uzi’s rondliepen deze tijd beleeft? In de voorstelling De Bom vertellen wij het verhaal van een groep jonge soldaten die na intreding van de dienstplicht het terrein anno 2020 opnieuw in orde maken voor de opslag van kernkoppen. Hoe hoog lopen de spanningen op tussen de soldaten die hier wachtlopen en vervaagt de grens tussen realiteit en waanzin?

Na de bijzondere luisterwandelingen Tussenland en Trage Paden neemt theatermaker Sijas de Groot ons in het kader van zijn Station Noord traject mee naar de stad Groningen in het project Scheppen van de Stad. In deze nieuwe wandelbeleving toont Sijas ons hoe de stad voortdurend in verandering is en hoe de mens daarmee omgaat. Ga met Sijas tijdens Noorderzon op pad en ontdek Groningen zoals je haar nog nooit hebt gezien. In de winter nodigen we ons publiek uit op de Hamdijk in het schitterende rauwe landschap van Oost-Groningen, waar een aantal Huilende Bruiden op ons staan te wachten. Deze bruiden, vervallen herenboerderijen uit de tijd van de Graanrepubliek, raken in verval en sommige staan zelfs op het punt om te vallen.  Tegen welke grenzen lopen de nieuwe bewoners aan wanneer ze proberen deze bruiden op te lappen en een nieuw leven in te blazen? Trek je wandelschoenen aan en loop met ons mee over de Hamdijk in deze luisterwandeling.

Natuurlijk gaan onze pareltjes De Waterfabriek en Niemand is hier eenzaam op tournee. Voor scholen in Zuid-Nederland spelen we in samenwerking met Philharmonie Zuid-Nederland De Liefhebber. Wil je meer weten over deze projecten? Check dan onze website www.peergroup.nl.

Met vriendelijke groet,

Dirk Bruinsma – artistiek leider PeerGrouP Locatietheater Noord-Nederland