december 2017

Grutte Pier De Bezinning

Laatste deel trilogie!

Grutte Pier – De Besinning is het derde en laatste deel van de trilogie over Grutte Pier. Na de herdenkingsbijeenkomst De Brân en het openluchtspektakel Grutte Pier fan Kimswert is het nu tijd voor een terugblik op de bloedige strijd van de gevreesde Friese vrijheidsstrijder.

Grutte Pier

Op 29 januari 2015 werd het Friese dorp Kimswerd geplunderd en in brand gestoken door Saksische huurlingen. Ook de boerderij van Pier Gerlofs Donia ging in vlammen op. Hij verloor zijn vrouw en een van zijn twee kinderen. Uit wraak over dit bloedig onrecht richtte Pier zijn eigen rebellenleger ‘De Arumer Zwarte Hoop’ op, een bonte verzameling boeren, verarmde edelen, bandieten en struikrovers die dood en verderf zaaiden onder de Saksen en Hollanders. Door zijn onverschrokkenheid, reusachtige gestalte en bovenmenselijke kracht kreeg Pier de bijnaam ‘Grutte Pier’.

De Besinning
In 2017 is het precies 500 jaar geleden dat de Hollanders bij Medemblik werden belegerd door Grutte Pier en zijn Arumer Zwarte Hoop. De bevolking kon bijtijds vluchten naar het kasteel van Medemblik en hield dapper stand. Uiteindelijk moest Pier het beleg opgeven. Na plundering en brandstichting van de verlaten huizen toog Pier met zijn leger naar het volgende dorp.
Toen bondgenoot in de strijd tegen de Saksen en Hollanders, Karel van Gelre, hem verraadde door achter zijn rug om een pact met de Hollanders te sluiten en de macht in Friesland te grijpen, trok Pier zich gedesillusioneerd terug uit de strijd. Niet lang daarna stierf hij in Sneek.

Met Grutte Pier – De Besinning blikt Pier terug op zijn leven en zijn strijd voor een vrij Friesland. De voorstelling wordt gespeeld in Kimswerd, Medemblik en Sneek in de maanden december en januari, met een kleine cast en voor een publiek van ongeveer 100 man.

Waar en wanneer
Kimswerd, Medemblik, Sneek
December 2017 / januari 2018

Start kaartverkoop: september 2017